Perlit
Perlit to kwarcowy minerał pochodzenia wulkanicznego, który w procesie tworzenia zostaje mielony i spiekany w temperaturze około 1000°C -dzięki czemu zyskuje swoje właściwości od lat cenione i wykorzystywane przy uprawie roślin domowych.
Jakie właściwości ma perlit?
-jest neutralny chemicznie i sterylny- nie zaburzy równowagi podłoża, dlatego można go stosować do każdej rośliny, niezależnie od jej upodobań glebowych
-napowietrza i spulchnia podłoże- jego chropowata struktura rozluźnia ziemię w doniczce, zapewniając korzeniom dostęp do tlenu i zapobiegając gniciu korzeni
-magazynuje wodę- mieszanki podłoża zawierające perlit dłużej utrzymują wilgotność, zapobiegając przesuszeniu gleby, jednocześnie eliminując zaleganie wody w korzeniach rośliny
-dopasowuje się do systemu korzeniowego- dzięki sterylności i niewielkiemu rozmiarowi idealnie „współgra” z korzeniami- idealnie nadaje się jako podłoże do ukorzeniania sadzonek
Jak stosować perlit?
Co za dużo, to niezdrowo- perlit powinien stanowić 10-30% podłoża- zbyt duża ilość wyjałowi glebę- zbyt mała- nie przyniesie spodziewanego efektu.
Do rozmnażania wegetatywnego roślin używamy 100% perlitu do momentu ukorzenienia.